MENU
Rowan Legal

Německý antimonopolní úřad dnes zakázal Facebooku kombinovat údaje o uživatelích s údaji z jeho dalších služeb (WhatsApp, Instagram apod.) a webů třetích stran. Zpochybnil také legálnost souhlasu s tímto zpracováním, který je podmínkou užívání Facebooku. Jak toto dopadne na Facebook a další společnosti, které postavily svůj obchodní model na zpracování osobních údajů jejich uživatelů?

Úřad se vyjádřil k praktikám Facebooku při získávání, kombinaci a využívání dat svých uživatelů. Facebook zpracovává údaje nejen ze své sociální sítě, ale také ze služeb WhatsApp, Instagram a z webových stránek a aplikací třetích stran. To vše na základě souhlasu se zpracováním osobních údajů, kterým Facebook podmiňuje užívání své sociální sítě. Facebook přitom dle úřadu disponuje dominantním postavením na trhu sociálních sítí.

Dle úřadu se při těchto praktikách Facebook dopouští zneužívání svého dominantního postavení a porušování pravidel v oblasti ochrany osobních údajů. I když jistá míra využívání dat se v případě sociálních dá očekávat, rozsah, ve kterém Facebook kombinuje a využívá data i z dalších zdrojů, tuto očekávanou míru významně překračuje.

Úřad tak rozhodl, že sběr dat a jejich kombinace s účtem na Facebooku musí založeny na svobodném souhlasu uživatele. Svobodným souhlasem přitom není souhlas, který je podmínkou pro využívání sociální sítě jako takové.

Důsledkem rozhodnutí může být nemožnost Facebooku kombinovat údaje z vlastních a cizích zdrojů pro účely tvorby a dalšího užití unikátní databáze údajů o uživateli. Uživatelé Facebooku by tak v budoucnu měli mít možnost rozhodnout o užším rozsahu zpracování jejich osobních údajů, minimálně např. o tom, zda bude docházet k výše uvedené kombinaci údajů z více zdrojů.

Rozhodnutí zatím není pravomocné, Facebook má měsíční lhůtu pro odvolání. Odvolání a následný soudní spor jsou více než pravděpodobné. I bez ohledu na jejich výsledek je však již nyní jasné, že dnešní rozhodnutí bude mít významné dopady nejen na Facebook, ale i na řadu dalších společností v oblasti digitální ekonomiky, jejichž obchodní model je v první řadě postaven na datech. Nejohroženější je z tohoto pohledu Google. Rozhodnutí německého úřadu může vést k odchodu těchto společností ze zemí, kde jsou pravidla pro ochranu dat prosazována nejdůrazněji (kromě Německa jde např. i o Francii, kde tamní úřad pro ochranu osobních údajů nedávno uložil pokutu 50 mil. eur Google), což je však vzhledem k velikosti tamních trhů nepravděpodobné. Pravděpodobnější je tak úprava pravidel podle rozhodnutí úřadu.

Celou tiskovou zprávu naleznete zde.

Připravil: Mgr. Michal Nulíček, LL.M., CIPP/EMgr. Bohuslav Lichnovský, CIPP/E, Mgr. Anna Cervanová, LL.M.Mgr. Filip Beneš


Členské státy EU podepsaly prohlášení o právních dopadech rozsudku Achmea na ochranu investic epravo.cz: 10 otázek pro … Viléma Podešvu