MENU
Rowan Legal

Autor: Jaroslav Kramer
Datum: 18. 1. 2017

  • Evropané budou mít větší kontrolu nad tím, jak společnosti zachází s jejich daty.
  • Pro firmy změna pravidel znamená čas a náklady navíc.
  • Když se nestihnou novým požadavkům přizpůsobit, hrozí jim pokuta až 20 milionů eur.

Nové nařízení o ochraně osobních údajů zajistí Evropanům od května 2018 větší kontrolu nad tím, jak firmy zacházejí s jejich daty. Pro podniky změna pravidel znamená čas a náklady navíc. Když se nestihnou novým požadavkům přizpůsobit, hrozí jim pokuta až 20 milionů eur. Nařízení se přitom týká nejen velkých společností a institucí, ale všech, kteří zpracovávají data uživatelů, včetně on-line služeb.

Výhody pro klienty
Úprava, jež chce zamezit neoprávněnému zacházení s daty a osobními údaji, platí pro všechny členské státy EU. Například v Česku nahradí zákon o ochraně osobních údajů.

„Rozsah změn bude velmi široký,“ říká advokát Viktor Dušek z KPMG Legal. „Vzhledem k úrovni detailu zpracování osobních údajů a k počtu nových povinností bude nařízení pro řadu společností představovat větší změnu než naše rekodifikace soukromého práva,“ doplňuje Hana Gawlasová z advokátní kanceláře Squire Patton Boggs.

Nová legislativní úprava však již byla podle právníků zapotřebí. „Mezi její hlavní přínosy patří zejména sjednocení přístupu k ochraně osobních údajů v rámci celé Evropské unie,“ vítá změny Václav Mach, ředitel vnějších vztahů společnosti Microsoft ČR.

Důvodem zásahu do právních řádů je hlavně technologický pokrok. Nařízení například stanoví možnost nechat si osobní údaje elektronicky přenést k jinému správci. „Měl by se zjednodušit přechod klientů mezi různými poskytovateli služeb. Například klient jedné banky si tak bude moci nechat přenést své osobní údaje do jiné. Stejně tak uživatel sociální sítě svůj profil k jinému poskytovateli nebo milovník hudby svůj playlist z jednoho internetového přehrávače na jiný,“ popisuje Dušek.

Zjednoduší se také vymáhání práva. „Stížnost na porušení ochrany osobních údajů mohou lidé podat kdekoliv v EU a žalobu přímo v místě jejich bydliště, i když zpracování probíhá jinde,“ říká Michal Nulíček z Rowan Legal.

 

Celý článek si můžete přečíst na http://archiv.ihned.cz/c1-65590380-restart-ochrany-osobnich-udaju nebo ve středečním (18. 1. 2017) vydání Hospodářských novin.


Konec rozhodčího řízení mezi spotřebitelem a podnikatelem v ČR S novými pravidly ochrany dat se svět nezhroutí, zaznělo na konferenci Osobní údaje 2018